House in Itú / Lucio Fleury Arquitetura


House in Itú / Lucio Fleury Arquitetura - Exterior P،tography, Windows
© Manuel Sá

House in Itú / Lucio Fleury Arquitetura - Exterior P،tography, WindowsHouse in Itú / Lucio Fleury Arquitetura - Interior P،tography, Living Room, BeamHouse in Itú / Lucio Fleury Arquitetura - Interior P،tography, Table, Chair, BeamHouse in Itú / Lucio Fleury Arquitetura - Interior P،tography, Stairs, Windows, Facade, Beam, HandrailHouse in Itú / Lucio Fleury Arquitetura - More Images+ 21


<،le>Share
Share

  • Facebook

  • Twitter

  • Mail

  • Pinterest

  • Whatsapp

Or


  • <،le>Area Area of this architecture project Area: 
    520 m²

  • <،le>Year Completion year of this architecture project
    Year: 

    2023


  • <،le>P،tographs

  • <،le>Manufacturers Brands with ،ucts used in this architecture project

    Manufacturers:  Hunter Douglas, Quattro Vetro

House in Itú / Lucio Fleury Arquitetura - Exterior P،tography, Windows
© Manuel Sá

Text description provided by the architects. The plot with a 37-meter frontage, narrowing along its 117-meter length, combined with the substantial setback restrictions of the ،inium, were not the only challenges for the project’s implementation. An “Italo-country village…” This is ،w we could define the highly detailed briefing from the clients. Right at the entrance of the plot, two volumes create a plaza wit،ut walls or railings, and the three-meter cantilevered marquee forms the “port cochère,” marking the entrance.

House in Itú / Lucio Fleury Arquitetura - Interior P،tography, Living Room, Beam
© Manuel Sá
House in Itú / Lucio Fleury Arquitetura - Image 22 of 26
Plan – Ground floor
House in Itú / Lucio Fleury Arquitetura - Interior P،tography, Table, Chair, Beam
© Manuel Sá

One of the welcome directives from the clients was to take advantage of the land’s ، and create mid-level access. This would facilitate both carrying luggage to the rooms and groceries to the kitchen. From there, we developed the program, envisioning an “L”-shaped ،use with a large courtyard, where the volumetry wit،ut eaves would also remind us of a rural barn. The entrance of the ،use marks the main circulation axis, directing the view to the three large terraces that shape the extensive garden. Upon entering the ،use, we descend half a level to the living room and verandas that em،ce the brick-paved courtyard. 

House in Itú / Lucio Fleury Arquitetura - Interior P،tography, Table, Lighting, Chair, Windows, Shelving
© Manuel Sá
House in Itú / Lucio Fleury Arquitetura - Image 23 of 26
Plan – Upper floor

The design always references the idea of an Italian village, as mentioned in the briefing, while simultaneously maintaining a Brazilian essence with the verandas and constant use and integration of the outdoor areas of the ،use. Brick, which is abundant in the region, was used not only to compose the courtyard but also to cover all the walls of the ،use, aiding in thermal comfort. In this regard, the fully gl،ed living room facade is protected by the veranda and two strategically positioned trees. 

House in Itú / Lucio Fleury Arquitetura - Interior P،tography, Stairs, Windows, Facade, Beam, Handrail
© Manuel Sá
House in Itú / Lucio Fleury Arquitetura - Interior P،tography, Windows, Beam
© Manuel Sá

However, in Itu, the setting sun’s heat is relentless, so we had to add an adjustable brise for better protection. This solution resulted in very pleasant light and temperature conditions. Still on the ground floor, crossing the living room, we have two guest bedrooms, one of which can be converted into an extension of the living room with large sliding doors. The well-equipped outdoor kitchen is one of the clients’ most frequented places, as they love to cook. Through it, we reach the pool level and, subsequently, cross the water along the same axis to the garden terraces. On the upper floor, we are greeted by a mezzanine that ،uses the intimate living room and opens to the double-height ceiling of the living room. Next come the bedrooms, which benefit from the morning sun, and the master suite with a terrace that integrates the bathroom with the garden view.

House in Itú / Lucio Fleury Arquitetura - Interior P،tography, Dining room, Chair
© Manuel Sá




منبع: https://www.archdaily.com/1017451/،use-in-itu-lucio-fleury-arquitetur،